Nyår i Somoto, Nicaragua

Jag har spenderat 3 nätter i Somoto, min värd har jag knappt sett till då han är egenföretagare och jobbar väldigt mycket. Det visade sig att det fanns en annan väg ut som jag alltid kan ta dock kan det vara problem med att ta sig in igen… Det har hur som helst gått bra att vara här ytterligare ett par dagar.

Nyårsafton kom och gick utan något speciellt firande från min sida. Jag gick ut runt midnatt och tittade på fyrverkerier samt dockbrännande. Här är det tradition att göra stora dockor som fylls med smällare och när klockan slår 12 tänder man eld på dem. Detta för att bränna upp det dåliga från föregående år. Hela stan såg ut som ett krigsfält. Alla är galna i smällare och bomber här så det smattrade och lät natten igenom.

Nyårsdocka
Nyårsdocka

Brinnande docka

Brinnande docka på gata

Jag tillbringade nyårsdagen i Somoto Canyon, en plats som bara kändes till av lokalbefolkning ända tills 2004 då tjeckiska turister hittade hit. Vad jag inte tänkte på när jag bokade turen dagen innan var att hela stan skulle vara bakfull på nyårsdagen. Jag och guiden väntade utanför kontoret på att någon skulle komma och öppna då vi behövde en del utrustning därifrån. När det var fixat så hade han som körde oss försovit sig och han såg rätt risig ut när han väl dök upp.

Somoto Canyon

Jag tog den längsta turen där man går, simmar och hoppar ända från starten av kanjonen. Det resulterade i att jag och min guide var de enda som traskade omkring i 2 timmar tills vi stötte på dem som gjorde den kortare turen. Det var ett riktigt bra sätt att spendera dagen på! Vädret var kanon med både sol och lite moln, vattnet var 21 grader (vilket var lite väl kallt med tanke på hur mycket tid vi spenderade i det) och utsikten var fantastisk. Att simma fram med höga klippväggar som reste sig på båda sidorna om det klara, gröna vattnet var en underbar upplevelse.

Somoto Canyon

Junior bygger stentorn

Stentorn

Somoto Canyon

På kvällen visade det sig vara någon form av parad med hästar i staden. En massa män i cowboyhattar och boots (som för övrigt är väldigt poppis här) red fram genom gatorna, ackompanjerade av en truck med musik i högtalarna. Mitt bland hästarna sköt de rejäla smällare och en del blev naturligtvis väldigt stressade och skärrade men det verkade folk mest tycka var roligt…

Steppande häst

One thought on “Nyår i Somoto, Nicaragua”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.